Kirjoitelmani koskee Ylen artikkelia, joka käsittelee kansalaisaloitteen tekemistä ja niiden vaikutusta. Suomessa kansalaisaloitteita on voinut tehdä jo kymmenen vuoden ajan. Ne ovat liittyneet usein rangaistuksiin, politiikkaan tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Aloitteen voi tehdä kuka tahansa äänioikeutettu Suomen kansalainen. Jos aloite saa vähintään 50 000 allekirjoitusta, se etenee eduskuntaan. Usein aloitteet eivät kuitenkaan saa tarpeeksi paljoa kannatusta ja vain neljä on tähän asti hyväksytty eduskunnassa.

Mielestäni kansalaisaloitteet ovat hyvä tapa saada näkyvyyttä jollekin asialle. Vaikka aloite ei menisi läpi eduskunnassa, se voi silti aiheuttaa tärkeää keskustelua. Kansalaisaloitteet voivat median kautta saavuttaa myös ihmisiä, jotka eivät muuten aktiivisesti osallistu julkiseen keskusteluun. Aloitteet leviävät mediassa nopeasti, kun ihmiset jakavat niitä omilla kanavillaan. Ylen jutun mukaan oikeusministeriössä pohditaan toisenlaisen aloitteen luomista kansalaisaloitteen rinnalle. Siihen ei sisältyisi toivetta lakimuutoksesta, mutta antaisi silti eduskunnalle keskustelunavauksia. Mielestäni tämä voisi olla kannattava idea, sillä kynnys sellaisen aloitteen tekemiseen olisi vielä pienempi.

Joona Mielonen teki niin suositun somekampanjan, että se vaikuttaa meidän kaikkien arkeen – selvitimme, millaiset kansalaisaloitteet menestyvät (yle.fi)